Home

Újvidéki zsinagóga, szabadka

Újvidéki Színhá

 1. Pontosan egy évvel ezelőtt, október 18-án kezdődött az Újvidéki. A PARAVÁNOK bemutatója decemberre halasztva Értesítjük kedves közönségünket, hogy A paravánok bemutatója december 5-én, szombaton délután. AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ MEGVÁLTOZOTT MUNKARENDJE DECEMBERBEN
 2. Szabadka - Zsinagóga Délvidék A szabadkai Jakab és Komor téri zsinagógát 1902 szeptemberében, a zsidó nagyünnepek alkalmával szentelték fel, ekkor vehette birtokába a szabadkai zsidóság az új, nagy zsinagógáját. Építészei Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek voltak, akik az épületet a szecesszió, a.
 3. Zsinagóga, Szabadka: Mai elnevezése: ugyanaz: Cím: Szabadka, Komor és Jakab tere 6. GPS adatok: É 46° 06′ 05.49″, K 19° 39′ 38.99″ Épült: 1902-ben: Stílusjegyek: A szecesszió magyaros változata: Tervezők . Építtető Kivitelező. Komor Marcell (1868-1944) és Jakab Dezső (1864-1932) építészek . Szabadkai zsidó.
 4. Töltse le a Szabadka, Szerbia - április 28,2018: 1901-1902 építészek Marcell Komor és Jakab Dezső tervei alapján épült magyar szecesszió zsinagógát, a második legnagyobb zsinagógája, Európában,. fájlt - editorial stock fényképészet #194635490 a Depositphotos millió-egy nagy felbontású prémium stock fotóiból, vektoros képeiből és illusztrációiból
 5. Az 1938 és 1941 közötti országgyarapítás utolsó fejezete volt a Délvidék visszacsatolása, amikor a magyar 3. hadsereg 1941. április 11-én indított támadásának eredményeként visszatért az anyaország kebelébe a Bácska, a Muraköz és a Baranya-háromszög. Mindezért azonban súlyos árat fizettünk, hiszen országunk, feladván a fegyveres semlegesség elvét, végképp.
 6. A szecesszió határozott konstruktív vonulatának tekinthető a ceglédi, újvidéki, losonci, gyöngyösi és a budapesti Aréna úti zsinagóga. Az épületegyüttes 1909-ben épült fel. A zsinagóga alaprajza centrális bazilika, négy csegelyen nyugvó kupolával. Jobb és bal oldalánál az iskola és a hitközség épülete található
 7. c éve alatt egyik legszebb feladat volt ez. 2016. november 1-én kezdtük, 2017. december 31. volt a befejezés határideje, és napra sikerült teljesítenünk
Meteorok – a világ hírnökei – Szabad Magyar Szó

Szabadka - Zsinagóga Bagyinszki Zoltán fotográfu

Zsinagóga, Szabadka Századfordulós ékkövek - tematikus

Magyar szecesszió zsinagóga, Szabadka, Szerbia -Editorial

 1. Szabadka is csatlakozott az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetéshez, amely már több hete zajlik Szerbia szerte. A tiltakozó séta útvonala: indulás a Jadrantól - Korzó - Dimitrije Tucović utca - Zsinagóga tér - Petőfi Sándor utca - Fasizmus Áldozatainak tere - Matko Vuković utca - Strossmayer utca.
 2. A járvány legyőzése után a gazdasági védekezés időszaka következik, és ezt sikertörténetek fogják jellemezni, amelyek az infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra is vonatkoznak, ebbe kapcsolódik bele a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, és annak 2022-es megnyitása - hangsúlyozta a magyar határhoz közeli Palicson Szijjártó Péter külgazdasági és.
 3. Az épület neve Városháza, Szabadka Mai elnevezése ugyanaz Cím Szabadka, Szabadság tér 1. GPS adatok É 46° 06' 00.71,
 4. dazoknak, akiknek fontos az épület és a park tisztasága, gondozottsága
 5. A vagyon-visszaszármaztatási törvény végrehajtása értelmében Szabadka után Óbecse és Újvidék önkormányzata is juttatott vissza ingatlant a zsidó közösségeknek. A szabadkai Zsidó Hitközség az országban az első zsidó intézmény, mely valamikori tulajdonából kapott vissza: két évvel ezelőtt az egykori ortodox.

A magyarkanizsai József Attila Könyvtrár horgosi fiókkönyvtára, a Westbook.eu könyvesbolt és a horgosi Művelődési Ház közös szervezésében KARÁCSONYI KÖNYVVÁSÁR ÉS RAJZKIÁLLÍTÁS lesz 2020. december 15-én (kedden) A szecessziós vallási építészet egyik legszebb fennmaradt ékkövének számító, 1902-ben felszentelt szabadkai zsinagógán kívül nagy veszélyben van az Europa Nostra zsűrije szerint a belgiumi Antwerpen 1834-ben épült Bourla Színházának színpadi gépezete, az olaszországi Alessandria 1732 és 1808 között épült citadellája, a görögországi Kasztoria óvárosát. A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt, 2020. december 12-én, Horgoson szervezi meg.. Szabadka tizenkettedik alkalommal látta vendégül a nemzetközi konferencia résztvevőit. Az Újvidéki Filozófiai Kar Történelmi Tanszékén és a budapesti Szerb Intézeten kívül a Szabadkai Történelmi Levéltár is az egyik társkiadója a könyvnek, noha a Levéltár legtöbb irata 20. századi, és a legrégebbi is csak 1658.

Az újvidéki zsinagóga kialakítása a középkori templomok építészetére emlékeztet. A zsinagóga épületét egy nagy és magas kupola koronázza, amely továbbra is uralja a környék többi épületét. A kupola alátámasztotta és támaszkodik egy nyolcszögletű alapon, amely nyolc ablakból áll, mindegyik három részre van osztva Mostly cloudy throughout the day - Mostly cloudy throughout the day Miután a szegedi zsinagóga tervpályázatán megvételt nyert Komor Marcell és Jakab Dezső terve, megbízást kaptak Szabadka városától, hogy ott valósítsák meg a magyaros-szecessziós alkotást. Az épület 1902-ben készült el, nem a korszakra jellemző konzervatív zsinagóga-építészet, hanem az erősen Lechner Ödön hatású (Komor és Jakab a tanítványai voltak) nemzeti. A címlapon: Szabadka, városháza A hátsó borítón: Galambóc vára ISBN 978-963-86230-9-6 9 789638 623096. Apatin, városháza. Szabadka, Raichle-palota Szabadka, mediterrán hangulat. Szabadka, zsinagóga Szabadka, az 1944-45-ös magyar áldozatok emlékműve

A jelszót email-ben küldjük el. FüHü. FüHü; Ittho Szabadka: Nem csak Vučić ellen tüntetünk, hanem mindazok ellen, akik az elmúlt évtizedekben megmérgezték az életünket A második felszólaló Sanja Nadlački újvidéki orvostanhallgató volt, aki ugyancsak a szerbiai egészségügy helyzetéről beszélt. Zsinagóga tér - Sugárút - Zsinagóga tér - Széchényi.

Szabadka, Újvidék hazatér Magyar Idő

Az első helyezést Baumhorn Lipót visszafogottabb munkája nyerte el. Egyébként az ő nevéhez fűződik még a fiumei (1902) és az újvidéki (1903) zsinagóga is. Szabadka örömmel átvette a vesztes terveket, és megbízást adtak az építésre. A zsinagóga felújított homlokzata. Kép: Szabadkai Zsidó Hitközsé A munkálatokhoz szükséges eszközöket Szabadka város és Magyarország kormánya biztosította. Sokan nem tudják, hogy a szabadkai zsinagóga terve eredetileg a szegedi zsinagóga építésére meghirdetett pályázatra készült. Az ő munkája egyebek mellett a szegedi és az újvidéki zsinagóga is. Ez év elején jelentette be. Újvidék - Szabadka, Forum Könyvkiadó - Szabadkai Zsidó Hitközség, 2015, 405 oldal. öbb szempontból különleges e kötet. Könyvészetileg impozáns, hatalmas képanyaggal. Műfajilag sokrétű: a szaktanulmányok sorát esszék, interjúk, levelek, végül a szabadkai zsidóság kronológi-ája egészítik ki A szabadkai zsinagóga. Szabadka közismert látványosságai mellett, még a turisztikai célpontokon kívül eső helyszínek is - az azokhoz tartozó történetekkel karöltve - elbűvölik az idelátogatókat. Ma délután 14 óra 30 perc körül megsebesült az újvidéki U. N., 33 éves rendőrfelügyelő a Sava Đisalov utcában.

A szabadkai zsinagóga a világ harmadik legnagyobb zsinagógája, melynek belsejében egy őszinte csodálat keríti hatalmába az embert. Ennek az épületnek köszönhetően Szabadka az európai építészet élvonalába került, nem csak szépségével, hanem szerkezeti megoldásaival is Amit elsőnek a belvárosban meglátunk ezen az úton haladva, az az újvidéki zsinagóga. Nagyon szép épület, látszik hogy rendbentartják. Továbbhaladva megtaláljuk a szerb nemzetni színház épületét. Echte szoci épület, meglehetősen érdekesen mutat a belvárosi házak között Az újvidéki Zsinagóga Forrás: Kisgyörgy Éva. Szabadka nemcsak a szecessziós építészet terén, de burek ügyben is feltette a pontot az i-re. A Lipa pékségbe a panzió tulajdonosának ajánlására tértem be, és minden addigit felülmúló választékkal és minőséggel találkoztam. A 13 féle burek közül a meggyeset.

Újvidék - Zsinagóga Bagyinszki Zoltán fotográfu

 1. Szabadka, Ago Mamužić u. 11/II. Iratszám/ Ev. broj: MNT-001876/K/2015 - J/448/1 támogatása, az újvidéki napközis programok működtetése, a társas készségeket fejlesztő a Szabadkai Zsinagóga felújítása. A második, a más hatalmi szervek átutalásából származó bevételek, mely pont alatt értjük a.
 2. Ugyanezen építészek tervezték a zsinagógát is, szintén magyar szecessziós stílusban. A zsinagóga magyar nyelvű vezetővel, előzőleges bejelentéssel látogatható. A magyar szecesszió kiváló példája még a Reichl Ferenc által építtetett Palota is (1903-1904), és több épület a Korzó környékén, az egykori Kossuth utcán
 3. t a zsidó kulturális örökség része egyben a magyar kulturális örökség része is. A folyamat pedig kiteljesül azzal, hogy a Szentháromság-szobor visszakerül eredeti helyére. Reméljük, hogy Szabadka város tereinek újragondolásánál is együtt tudunk majd működni az önkormányzattal
 4. t a magyar segítséggel felújított Zsinagóga megtekintése után, megkezdtük szakmai napunkat, amelynek a Városháza díszterme adott otthont; vezértémája az energiahatékonyság volt. Prof. dr Zavargó Zoltán egyetemi tanár, (Újvidéki Egyetem) az.

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga belter

 1. 27. Lovra, Éva: A szabadkai zsinagóga, a nemzetiségek feletti építészeti identitás állandósága: Klein Rudolf: A szabadkai zsinagóga. A zsidó közösség, az építés, a város és kultúrtörténeti jelentőség, Scribarum, Szabadka, 2015. MAGYAR SZÓ ONLINE (NOVI SAD) 2015 Paper: 131694 (2015) 28
 2. Szabadka szabad királyi városi rangra emelése erőteljes fejlődéshez segítette a települést. A városi tanács megszervezi több környező puszta benépesítését, amelyek a török idők alatt néptelenedtek el, de ahogy fejlődött Szabadka, úgy szivárgott ide a lakosság elsősorban a történelmi Magyarország többnyire magyar.
 3. Szabadka - Cukrászda (Poslasticarnica) Szabadka - Raichle palota. Szabadka - Városháza. Szabadka - Vidéki és Kereskedelmi Bank. Szabadka - Zsinagóga. Temerin, Nyugati temető - Magyar mártírok emlékműve 1944-1945. Újvidék - Vasember-ház. Újvidék - Zsinagóga. Újvidék főtere. Újvidéki erőd. Újvidéki Magyar.
 4. Szabadka: Tüntetés 6.0 18 órától. Dimitrije Tucović utca - Zsinagóga tér - Sugárút (a Petar Leković utcáig majd vissza) -Zsinagóga tér - Széchenyi István (a gimnázium mellett) - Matko Vuković - Strossmayer utca - Szabadság tér (befejezés)..

Május 2. 7,30 reggeli, 8,00 indulás a Galileai Kánába, Accre, Haifa, Kármel hegy - Stella Maris, Cesarea óváros-tengerpart, ebéd a Qibuc-ban, Názáret: A szent József templom - Jézus otthona, zsinagóga, 18,00 szentmise a Fogantatás bazilikájában - Mária háza, vacsora Az újvidéki magyarság számára csütörtökön este immár 18. alkalommal szerveztek városnapi, ünnepi műsort. 12,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgató bizottsága elnöki tisztségének átvétele. 13,00 - Szabadka. Franjevci Subotica - Szabadkai ferencesek, Subotica. 2,464 likes · 7 talking about this · 386 were here. Franjevačka Crkva SUBOTICA, Franjevački Trg 1 24000 SUBOTIC 12,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgató bizottsága elnöki tisztségének átvétele. 13,00 - Szabadka - a Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor Könyvbemutató Budapesten a Könyvfesztiválon 2012. április 21. - fotó Cserba Aurél. Corvina Kiadó, szerző Bede Béla. Kb. 350 oldal, magyar nyelvű , angol nyelvű formában

Szabadka - Wikipédi

Pályázatunk a szecesszió megismerésére is irányult, ezen stílusirányzat fővárosa ugyanis éppen Szabadka. A városháza, ahová be is jutottunk, dísztermében pedig átállíthattuk a dátumot jelző kiírást, a zsinagóga, mely nemrég lett eredeti pompájában felújítva, a szökőkutak és magánépületek mutatták a város. Dél - Erdély és a Vajdaság Románia foglalás last minute árakkal utazas üdülés Szállásfoglalás, családi utazások, felnőtt szállodá Az újvidéki könyvtár táblái a Vajdaság 6 hivatalos nyelve alapján: (szerbül, magyarul, szlovákul, ruszinul, románul) - ja ez csak 5 , mintha éppen a horvát hiányozna, vagy a szlovákkal való hasonlóságával el van intézve? - k. a. Vissza az elejére. Kommente A Jakab és Komor téri zsinagóga immár visszanyerte a régi rendeltetését, fontos vallási és kulturális színhelye a vajdasági zsidó közösségnek. — A belgrádi zsinagógának elsősorban vallási szerepe van, az újvidéki főként a kulturális rendezvényeknek ad otthont, a szabadkai épület pedig mindkét célnak megfelel Mosoly - Pasziphaé arcán nem múlik a mosoly (Újvidéki Művészeti Akadémia) Zsinagóga (hallgatói verseny) 21:30 Mosoly - Ariadné bőrén jól mutat a vér (Újvidéki Művészeti Akadémia

Összes: 2344356 Mai: 116 Online: 1 Statisztika. 57974 kép; 2143 galéria 3 ISSN ETO/UDC: 37(058) Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Univerzitet u Novom Sadu Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku University of Novi Sad Hungarian Language Teacher Training Faculty Universität Novi Sad (Neusatz) Fakultät für Lehrerausbildung in ungarischer Sprache ÉVKÖNYV Tanulmánygyűjtemény Zbornik radova Papers of Studies Abhandlungen. TH2018/25 2018.08.11 Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Az Úr nevében Régi Zsinagóga 118 23 141 224 000 176 378 2018.08.30 Animal City ws bemutató Régi Zsinagóga 0 15 2018.09.19 Mediszin Produkció-Füge Produkció: Loveshake IH Rendezvényközpont 4540 1 683 600 1 325 66 Read Wikipedia in Modernized UI. Login with Gmail. Login with Faceboo Szabadka: Útjavítás miatt hétfőn lezárják a Gimnázium környékét. Ideiglenesen lezárják a forgalom elől Szabadkán a Zsinagóga tér, a Jakab és Komor tér, a Széchenyi István utca, a Rudics utca és a Petőfi Sándor utca egy részét, a Jakab és Komor téri körforgalomtól, illetve a Rudics utcától a Kossuth Lajos téri körforgalomig, és a Fasizmus áldozatainak teréig

A VMSZ újvidéki szervezete küzd terveinek megvalósításáért. Megfogyatkoztunk, de vagyunk! Az év vége a számvetések ideje, ilyenkor elgondolkozunk azon, hogy mi mindent tettünk a mögöttünk lévő évben - voltak-e eredményeink, mit lehetne még jobban, eredményesebben tenni az új évben, milyen feladatok előtt állunk Könyv: Alföldi szecesszió - Art Nouveau in the Alföld - Bagyinszki Zoltán, Gerle János, Demeter Gábor, Novák István, O. Csegezi Mónika, Ozsváth Gábor,..

A polgármester a zsinagóga előtti teret is rendezné jövőre. Az épület jelenleg az önkormányzat tulajdona, a telek pedig a Szabadkai Zsidó Hitközségé. A jogi kérdéseket tisztázó szerződést az elkövetkező hetekben írja alá a két fél - hangzott el a sajtótájékoztatón Az újvidéki belvárost szépen rendbe hozták az utóbbi években. Legfontosabb látnivalói a Főtér környékén találhatóak. Egy séta során megnézhető a Városháza, a Szerb Püspöki Palota, a neogótikus katolikus templom, a görögkeleti székesegyház, a zsinagóga épülete és az Európa Kollégium

Újvidék - Wikipédi

 1. Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka. 4,4 E ember kedveli. A Magyar Nemzeti Tanács ( MNT) a szerbiai magyar nemzeti közösség közvetlenül és demokratikusan megválasztott országos önkormányzata
 2. Szabadka város, Alice Wartemann-Stiftung, Arnold Billwiller-Stiftung, a Zsinagóga rekonstrukciója javára Svájcban élő művészek: Olivia Heredia (mezzoszoprán) Andreas Betschart (harsona) Az újvidéki Zene-akadémián 1999-ben végzett zongora szakon. Ezután a budapesti Zene
 3. Szabadka: Útjavítás miatt hétfőn lezárják a Gimnázium környékét Ideiglenesen lezárják a forgalom elől Szabadkán a Zsinagóga tér, a Jakab és Komor tér, a Széchenyi István utca, a Rudics utca és a Petőfi Sándor utca egy részét, a Jakab és Komor téri körforgalomtól, illetve a Rudics utcától a Kossuth Lajos téri.
 4. Kis Zsinagóga, Szeged / Kosztolányi Dezsõ Színház, Szabadka, rendezõ: Urbán András2002 Díszlet és látvány tervezésének és kivitelezésének társalkotója a Kocka címû elõadásban. Újvidéki Nemzeti Színház, Novi Sad, Szerbia-Montenegró

Károlj Remete fent van a Facebookon. A Facebookhoz csatlakozva tarthatod a kapcsolatot Károlj Remete nevű ismerősöddel és másokkal, akiket már ismersz. A Facebook a megosztás örömét adja, így teszi a.. Dél - Erdély és a Vajdaság, Románia, Románia, 23.04.21, - A program; 1. nap Indulás a kora reggeli órákban.Temesváron városnéző séta során megtekintjük a Metropolitan katedrálist, Hunyadi várkastélyt és az Operaházat.Utazás Temesvár - Karánsebes útvonalon. Érkezés Herkulesfürdőre, amely már a rómaiak idejében ismert fürdőhely volt, s a Monarchia idejében lett. Szabadkai Piacok KKV, 24000 Szabadka, Đuro Đaković 23/I. , tel. : 024/555-013, www. supijace. co. rs, e-mail: direkcija@supijace. co. rs 1 Az új szabadkai városi piac ötlettervét és a geotechnikai elaborátumot az újvidéki Építészeti Intézet készíti, amely a leg - kedvezőbb ajánlatot tette a nemrégiben zárult közbeszerzés

Dr. Pásztor Bálint átvette a szabadkai Zsinagóga kulcsát Az alapdokumentum és a zsinagóga kulcsának átadására ünnepélyes keretek között került sor az épület kertjében. Továb Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka ferencnemet@yahoo.co.uk dr. KLEIn mór, a nagYbECsKErEKI ZsIdó hITéLET mEgÚjíTója Dr. Mór Klein, the Restorer of Jewish Religious Life in Nagybecskerek A miskolci születésű dr. Klein Mór (1842-1915) főrabbiként 1880-ban került a nagybecs

/ A szarajevói MESS előadása az újvidéki Infant Fesztiválon 2016.07.04. Több műnem, műfaj, művészet, nemzedék és nemzet találkozik össze Urbán András szarajevói produkciójában, melyet Újvidéken volt szerencsém látni a Szerb Nemzeti Színházban egy forró június végi napon, amikor a címbéli kérdés - What is. Augusztus 5-én a Régi Zsinagóga ad otthont az Újvidéki Színház másik produkciójának. Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabját Forgách András fordításában Lénárd Róbert állította színpadra, a díszlet és a jelmez Árva Nóra munkája, a zenét Klemm Dávid szerezte. Marlowe minden szabályt felrúgó botránydarabja. A Szabadka melletti faluban a bevonuló magyar csapatok 1941. április 11-én ártatlan civileket öltek meg, állítólag egy véletlenül elsült puska miatt. Kivégezték a sportpályán gyakorlatozó öt fiút, köztük két magyart, valamint egy szerb család tagjait

Szabadka zsinagoga - árak, akciók, vásárlás olcsón - Vatera

az ÚjvidÉki zsinagÓga A szerb-horvát nyelven Novi Sad -nak nevezett város Szabadkától délre terül el, ma Szerbiához (azon belül Vajdaság Autonóm Tartományhoz ) tartozik. Már több zsinagóga volt Újvidék en, akkor amikor 1904-ben elkezdték építeni a szecessziós stílusú új zsinagógát Szabadka - Zsinagóga; Szabadka várost is felvették a szecessziós városok nemzetközi hálózatába; Temerin, Nyugati temető - Magyar mártírok emlékműve 1944-1945; Tisza Zentánál; Újvidék - Péterváradi erőd; Újvidék - Vasember-ház; Újvidék - Zsinagóga; Újvidék főtere; Újvidéki Magyar Színhá

Az újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművészet szakán 1967-ben diplomált. Érd. köre: Iparművészet - kerámia, művészettörténet. 1957-től képzőművészet szakos tanár Csantavéren, 1978-84-ig Palicson tanít Ilyenek: Az újvidéki munkások és iparossegédek egylete, alapítási éve 1873; 2. Az újvidéki szerb ipartársulat, mely 1874-ben alakúlt meg; 3. az 1885. évben megalakúlt Az újvidéki szállodások, vendéglősök és kocsmárosok ipartársulata; 4 Jogi egyetemet fejezett, a II. világháború alatt partizánként harcolt. 1987-től az Újvidéki Egyetem tanára. [8] Rezsőháza - település Bánátban. [9] Kevevára - település Bánátban. [10] Ma: Zsinagóga tér 1., Hesser és Goldner bérháza, épült: 1932. [11] Az 1980-as évek végén lebontották Szabadka - Zsinagóga, üvegmozaikok 2015. Szabadka - Zsinagóga; Szabadka várost is felvették a szecessziós városok nemzetközi hálózatába; Temerin, Nyugati temető - Magyar mártírok emlékműve 1944-1945; Újvidék - Péterváradi erőd; Újvidék - Vasember-ház; Újvidék - Zsinagóga; Újvidék főtere; Újvidéki. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara. A Szabadkai Zsinagóga a magyar szecesszió egyik legszebb épített öröksége, külseje elsősorban szerbiai, belseje pedig 2014 és 2018 között a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével és a Magyar Kormány támogatásával teljesen megújult. Szabadka első.

A szabadkai zsidóság és a zsinagóga GradSubotic

A közelgő nemzeti tanácsi választások okot adnak arra, hogy mi is elgondolkodjunk kire adjuk voksunkat november 4-én. Mi, a székelykevei Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vezetősége és tagjai csakis a Magyar Összefogás listájára tudunk rászavazni, hiszen az azon szereplő jelöltek általunk ismert tagjai mindenkoron szilárd támaszunk, jó tanácsadónk és igaz. A keleti frontra küldött munkaszolgálatosok temetője. Elmúlt 64 év, és - Zelk Zoltán szavaival - az éhségtől motyogósra hülyült munkaszolgálatosok, akiket az országút árkaiban, szétvetett tagokkal legyilkoltak, eddig nem kaptak, még hamvaikban sem megemlékezést a Magyar Köztársaságtól Szabadka és a Palicsi-tó A szecessziós épületek sorába illeszkedik az 1904-ben épült Raichle-palota és a zsinagóga is. A város főterét és a korzót díszítő Zöld- és Kék-szökőkutat szintén Zsolnay-kerámiák ékesítik. A Zmaj utca végén az újvidéki szerb érsek palotája található. Az egykori báni palota.

Újvidéki áldozatok tetemei a Duna-partján 1942-ben 22 Felakasztott zsidók Újvidéken 1942 elején 22 Zsidók tömeges kivégzése Újvidéken Szabadka, neológ zsinagóga 140 Szabadka, a zsinagóga belseje 140 Sajkásszentiván, zsinagóga 143 Újvidék, régi zsinagóga 14 Honlapunkon valamennyi értékkel bíró helyi (szellemi, emberi, tárgyi és természeti) kincsünket szeretnénk összegyűjteni, rendszerezni és bemutatni. A törvény szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, a Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása az. Gradski muzeј Subotica, Trg sinagoge 3, Szabadkai Városi Múzeum, Zsinagóga tér 3. maj 2017. u 17:30 - 2017. május 11., 17.30 Na koga јe ovo dete?- predstava Palićkog pozorišnog kluba mladih Kire ütött ez a gyerek? - a Palicsi színjátszókör gyermekelőadása maj 2017. u 19:00 - 2017. május 11., 19 óra [

NOĆ MUZEJA 2017.. Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 Gradski muzeј Subotica, Trg sinagoge 3, Szabadkai Városi Múzeum, Zsinagóga tér 3. maj 2017.u 17:30 - 2017.május 11., 17.30; Na koga јe ovo dete?- predstava Palićkog pozorišnog kluba mladi Szabadka a szecessziós építészet csúcsa. Bár a történelem megtépázta szépségét, de még mindig méltóságteljesen viseli a mindennapokat. A Városháza, a Raichle-palota és a zsinagóga mind-mind kivételes alkotások, a magyar szecesszió remekei. Levente el tudta intézni, hogy bemehessünk a Jakab és Komor téri zsinagógába A bácskai zsidók 1994-es kitelepítéséről szóló könyv ünnepélyes bemutatójának résztvevőit a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében dr. Steinfeld Josua, míg Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Bunford Tivadar nevében, Bogár Viktória, az elnök kabinetfőnöke üdvözölte 6:14 PM Szabadka Város népszámlálási bizottsága névsorolvasást tart az előzetes jegyzékben a választóvonal alatt rangsorolt jelöltek között holnap; 6:11 PM A városnapi ünnepségsorozat keretében átadták rendeltetésének a zsinagóga melletti, kettes számú gyógyszertára Az aradi ortodox zsinagóga Az Ostwall, a halálerőd építése a burgenlandi-magyar határon, 1938 Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, Szabadka Az új királyság katonái a zágrábi Jellačić téren Az újvidéki egyetem épülettömbj

Video: Szabadka, a szecesszió otthona 24

Zsinagóga in Szabadka, Szerbia Sygic Trave

Ennek, s a Zsinagóga-utczának a szögletén van az újonnan kiépűlt zsidótemplom. A Farkas-utcza, s a vele párhúzamosan Rókus-utcza a Szeder utczáig húzódik, mely mögött van a díszes új kerítéssel körűlvett Szent Rókus temető, néhány művészi síremlékkel s régi kápolnával, melyet Mandics Mátyás építtetett 1725-ben Mindazonáltal hatalmas vállalkozás ez az újvidéki kiadó és a Szabadkai Zsidó Hitközség részéről. Könyvként mindenképpen hiánypótló, összességében pedig bizonyára mint Szabadka. Ahogyan nőtt a zsidók lakosságon belüli számaránya, még inkább zsidókat a magyar szecessziós zsinagóga és városháza. Szerbiába érve érdemes az FM 92,5 MHz-re kapcsolni, Vajdaság legismertebb és legszínvonalasabb műsorral rendelkező Újvidéki Magyar Rádió frekvenciájára. Egy napos kirándulás esetén a javasolt megállóhely Szabadka és Palics. Az autópályáról a Subotica Sever elnevezésű kijáratnál kell lekanyarodni. (Itt nincs fizetőkapu. Később a Duna Gibraltár-ja az újvidéki Pétervárad-i vár meglátogatása. Továbbutazás Szabadkára, a város főleg szecessziós stílusú épületeivel találkozunk: Városháza, Színház, Zsinagóga, stb. Határátlépés Röszkénél, s érkezés haza a késő esti órákban

Szabadka: Egy az ötmillióból másodszor (ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Szabadka tudja, mi a komposztálás. Ezt már a Terra's nevû civil szervezet irodájában halljuk, ahol egy temperamentumos bosnyák hölgy nagyon kedvesen fogad minket. A szervezet 1990-ben alakult, fõ profiljuk a biogazdálkodás, de nagyon sok más szimpatikus programjuk is van, amelyeket eddig fõleg világbanki és európai. Download MEGHÍVÓ. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara tisztelettel meghívja Önt a 2015. szeptember 18 19. között megrendezend A trianoni békedöntéssel Szabadka az újonnan alakult Szerb-Hor- . világháború ide-jén a zsidó elemi iskola anyakönyvei megsemmisültek, visszaemlékezé-sekből tudjuk, hogy a zsinagóga mellett álló egykori intézet erős, jó is- kös . A Weitzenfeld és Társa cég 1930-ban belgrádi, hódsági, újvidéki és buda. Szabadka legreprezentatívabb épülete a (méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő) szecessziós városháza, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján Nagy Ferenc és Kladek Lukács vállalkozók helybeli cége épített fel mindössze két év alatt (1908-1910), majd ezt követően a belső munkálatokon még két évig dolgoztak a legjobb iparosok

ORIGO CÍMKÉK - Szabadka

Szabadka: városnézés - szecessziós épületek (Városháza, Zsinagóga, Raichle-palota), Népszínház, Szent Teréz Székesegyház, ferences templom, szerb ortodox templom 2. nap - Útvonal: Szabadka - Újvidék (Нови Сад) - Nagybecskerek (Зрењанин) (~170 km Thealter fesztivál, Régi Zsinagóga, Szeged ; 2006 Performerként szereplő a Drakula című előadásban, Nemzetközi Alternatív Színházi Találkozó, Maszk egyesület, Kis Zsinagóga, Szeged / Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendező: Urbán Andrá A szabadkai Keresztény Értelmiségi Kör és az újvidéki AGAPÉ Kiadóház tisztelettel meghívja Önt a MEGGYÕZÕDÉSEM PARANCSOLJA címû, SZÉP FERENCZ emlékére kiadott könyv bemutatójára, amely 2007. október 9-én, kedden, 19 órakor lesz a szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában. A színházi seregszemlének ezúttal is a Művészetek Háza, a Bagolyvár szabadtéri színpada és a. Szeged - Szabadka 18.00 Felolvasás és beszélgetés az aznapi kultúrsínbusz résztvevőivel Helyszín: Szabadka, Kosztolányi Dezső Gimnázium Közreműködik az újvidéki Sinobusi Blues Band. A sínbusz-programok a sínbuszon váltott menettérti jeggyel látogathatók (kb. 450 Ft vagy 150 DIN). Jegyfoglalás. 70/942-831 Dél - Erdély és a Vajdaság, Románia, Románia, 23.04.21, - A Teleki Sámuel Utazási Iroda weboldalain található összes információ, kép és egyéb anyag másolása, felhasználása (kivétel: szövegidézés forrásmegjelöléssel) csak a Teleki Sámuel Utazási iroda kifejezett engedélyével történhet. Tájékoztatjuk, hogy az oldalon szereplő helyesírási hibákért, hibás.

 • Milka csokoládé.
 • Missed ab után házasélet.
 • Lángos árlista.
 • Egyéni varrótanfolyam.
 • Erdőtelki schnauzer kennel.
 • Bevésőzár 90/45.
 • Külföldi ingatlanok.
 • Arthur király port.
 • Gödel escher bach ár.
 • Szikaszarvas wiki.
 • Mosógép kupon.
 • Jericho series.
 • Dianás cukor története.
 • Isabella rossellini fia.
 • Molinó tervező program.
 • Magyarország Wales online stream.
 • Lakásdekoráció webáruház.
 • Dianás cukor története.
 • Női arcszőrzet végleges eltávolítása.
 • Szingli hercegek 2019.
 • Avokádó vacsorára diéta.
 • Evészavar.
 • Egész fehérbors.
 • Holt költők társasága kritika.
 • Latin magyar orvosi szótár könyv.
 • Canon ef 16 35mm f 4l is usm használt.
 • Bob szánkó.
 • Hullámos papagáj nem eszik.
 • Pro spy tf2.
 • Dm sópipa.
 • Burgman 400 user manual.
 • Mozbackup letöltés.
 • Bokafeco.
 • Pincében tartotta fogva.
 • 6 osztályos gimnáziumok magyarországon.
 • Varilux mester optika árak.
 • Egyszerű töltött csirkecomb.
 • Pápa temetkezési vállalat.
 • Google timeline kikapcsolása.
 • Albérlet pláza vélemények.
 • Quesadilla darált hússal.